Már nincs olyan hely, ahol fogyasztható lenne az esővíz

2022. augusztus 10. 17:05

Az esővíz ma már a Föld minden pontján túl szennyezett ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, mivel túl sok mérgező kémiai anyag található benne.

2022. augusztus 10. 17:05
null

„Adataink szerint ma már egyetlen pontja sincs a Földnek, ahol az esővíz elég tiszta lenne az emberi fogyasztásra” – fogalmazott az AFP-nek nyilatkozva Ian Cousins, a Stockholmi Egyetem tanulmányának vezető szerzője. A tanulmány az Environmental Science and Technology című lapban jelent meg.    

A Cuousins által irányított kutatócsoport a 2010 óta rendelkezésre álló adatokat tanulmányozta. Arra a következtetésre jutottak, hogy „az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig” meghaladják az ártalmas anyagok azt a szintet, melyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi ügynöksége (EPA) határozott meg. Ebben a két, érintetlennek számító régióban is 14-szerese a perfluor-alkil anyagok (PFA-k - az ember által előállított mesterséges vegyi anyagok) szintje az ivóvízzel kapcsolatos amerikai ajánlásoknak.   

 A PFA-kat közérthetőbben „örök vegyi anyagoknak” is nevezik, mivel rendkívül lassan bomlanak le. Eredetileg a samponok, csomagolóanyagok és sminktermékek összetevőjeként jutnak el környezetünkbe, beleértve a vizet és a levegőt is. Elfogyasztva pedig felhalmozódnak a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint a PFA-knak való kitettség befolyásolja a termékenységet és a magzati fejlődést. Szintén megnöveli az elhízás és bizonyos ráktípusok (prosztata-, vese- és hererák), valamint a magasabb koleszterintszint kockázatát.    

Ian Cousins megjegyzi: az EPA nemrég csökkentette a PFA elfogadható szintjét, miután felfedezték, hogy ezek a vegyi anyagok befolyásolhatják a gyermekek oltóanyagokra adott immunválaszát. A tudós kijelentette: a PFA-k beivódása környezetünkbe ma már visszafordíthatatlan folyamat, a bolygó többé nem képes semlegesíteni ezek környezeti hatását.

(MTI)

Nyitókép: ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2022. augusztus 11. 20:28
A víz eleve gusztustalan! Abban a halak b@sznak!! :-))
csulak
2022. augusztus 11. 12:57
ha az esoviz mergezett, akkor minden mergezett amit ontozz! Ergo ha akarjuk ha nem az elelmiszereink is mergezetek, tehat felesleges remhirterjesztes az egesz !
budapesti
2022. augusztus 11. 12:05
Ez a hír félrevezető (valószínűleg szándékosan) ebben a megfogalmazásban. Mivel ezek az anyagok "lassan bomlanak le", ezért nem mondhatók erősen reakcióképesnek. Vagyis kis koncentrációban (ahogyan az esővízben megtalálhatók) nem jelenthetnek érdemben veszélyt. Máshol olvastam, hogy az még vitatott, hogy rákot okozhatnak-e. De ha igen, akkor is legfeljebb igen nagy koncentrációban. A tudományos vizsgálatok arról, hogy egy anyag rákot okozhat-e igen nagy koncentrációban adagolt anyagokkal szoktak folyni.
NoFace
2022. augusztus 11. 11:28
Ha jól tudom az esővíz mérgek nélkül is alkalmatlan az ivásra. Szükségeltetik bizonyos (tól-ig) ásványi anyag tartalom. A tengervíz már túl "erős" azért ihatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!