Roubini a drachma mellett

2011. október 04. 14:37

A mentőalap kibővítését, és azonnali, 2 ezer milliárd eurós tőkeinjekciót javasol Nouriel Roubini a pénzügyi válság megakadályozására.

2011. október 04. 14:37

Nagyon aggódom, hogy a dolgok ellenőrizhetetlenné válnak. Szükséges lenne legalább egy 2 ezer milliárd eurós „páncélököl”, de nem lehet 3 hónapig várni – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Nouriel Roubini, a korábban világgazdasági válságot is előre megjósoló szakember.

A Roubini Global Economics elemzőház vezetője szerint Európa problémája elsősorban nem Görögország fizetésképtelensége, hanem az, hogy „van két nagy elefánt” a szobában, Spanyolország és Olaszország. A közgazdász megismételte korábbi véleményét, miszerint ezek az országok túl nagyok, hogy bukjanak, és ahhoz is, hogy megmentsék őket.

Roubini szerint az Európai Központi Banknak (EKB) csökkentenie kellene az alapkamatot, le kellene értékelni az eurót, és feltőkésíteni az európai bankokat, valamint rendezett keretek között Görögországnak el kellene hagynia az euróövezetet, hogy a válságon úrrá legyenek. Hangsúlyozta: szükség lenne továbbá költségvetési stimulusra az eurózóna magországainak, hogy elkerüljék a recessziót a többi európai országban. Meglátása szerint az európai adósságválság következményei rosszabbak lehetnek, mint a Lehman Brothers összeomlásának.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vhailor
2011. október 04. 18:18
Nem fogják tudni kezelni ezt a válságot. A baj alapvetően abból van, hogy elhitték a meghatározatlan ideig tartó növekedés dogmáját. Ezek szerint a gazdaságnak van egy olyan tulajdonsága, hogy egyfolytában nő, alkalmilag előfordulnak visszaesések, de a hosszútávú tendencia a növekedés és ha meg is torpan, akkor ez csak valami "zavar a rendszreben". Ezért, hogy fenntartsák a növekedést, eladósodtak, nem most kezdték, hanem 10-20 évvel ezelelőtt, és nem csak GöO-ban, hanem a "fejlett" országokban, ott is 70-80%-os az eladósodottságuk. Magyarán hitelből növelték a GDP-t, ez a lufi most pedig ki fog durranni. Most vagy leírják az adósságaikat egyszerre, vagy visszafizetik, és be kell rendezkedniük egy-két évtizedes GDP csökkenésre a fejlett világban. Azaz a hajó elsüllyedése és felrobbantása között kell választaniuk.
==T==
2011. október 04. 16:55
2000 mrd euroból a teljes EU elektromos energia és fűtési energia igénye fedezhető lenne teljes mértékben megújuló energiaforrásokból...
Soma
2011. október 04. 15:40
Hú, de jó üzlet! Virtualice pénzt csinálni, majd azzal segélyezni , mire végképp kifekszik az áldozat, akkor visszakapja a pénzét, hogy pár száz évig törleszthessen a Moodis indexével! Akár Drachmával is. Megszorítások után, termék előállítás és föld eladás kíséretében! Szegény görögök!
Akitlosz
2011. október 04. 15:35
Ha van kétbillió eurója - mert magyarul így hívják azt a számot - akkor injekciózzon! Ha pedig leértékelik az eurót, akkor eléggé értelmetlen volt bevezetni. Gagyi valutát bárki tud létrehozni. Az eurónak akkor lett volna értelme, ha erős maradhatott volna és így szépen lassan, de biztosan leválthatta volna a dollárt a világban. Így azonban ugyan nem. Gondolom másnak sincs 2 billió eurója injekciózásra, úgyhogy ez megint a semmiből teremtett hitelpénzből, és inflációból keletkezne. A mai kor közgazdászainak semmiféle egyéb "megoldásuk" sincs a gondokra, mint a még több hitel és még nagyobb infláció. Talán inkább dolgozni kellene, megtermelni a szükséges javakat, nem pénzt gyártani a semmiből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!