A környezetre és az emberekre is ártalmas lehet a „környezetbarát” papír szívószál

2023. augusztus 26. 08:07

Károsabb, mint a műanyag, üveg vagy fém alapú.

2023. augusztus 26. 08:07

Pár éve környezetvédelmi okokból betiltották a műanyag szívószálak forgalmazását az EU országaiban és az Egyesült Királyságban. Ezek helyettesítésére terjedtek el a papír szívószálak, amelyekről kiderült, hogy amellett, hogy gyorsan funkciójukat vesztik, ártalmasak lehetnek az emberekre és a környezetre is – írja egy tanulmányra hivatkozva a Sky News.

Egy friss belga tanulmány kimutatta, hogy a papír szívószálakban perfluor-alkil anyagok (PFA-k) találhatók, amelyek több egészségügyi problémával összefüggésbe hozhatók, mint például a pajzsmirigybetegségek, megnövekedett koleszterinszint, májkárosodás, veserák és hererák.

A kutatásból kiderült, hogy a vizsgált 20 gyorsétteremből 18-ban PFA tartalmú szívószálat forgalmaznak, ahogy az is, hogy a műanyagból és üvegből készült szívószálakban sokkal alacsonyabb ezen anyagok koncentrációja. A fém eszközökben pedig egyáltalán nem találtak ilyet.

A kutatás arra ugyan nem tér ki, hogy ezek az anyagok képesek-e kioldódni a szívószálból használat közben. Megnyugtatásul a tudósok közölték, hogy mivel az emberek alapvetően nem sokat használnak szívószálat, és azokban kis mennyiségben vannak PFA-k, ez rövid távon nem veszélyes, de hosszú távon felhalmozódhat a káros anyag a szervezetben.

Nem sokkal korábban a WHO egy sokat használt édesítőszerrel, az aszpartámmal kapcsolatban hívta fel az emberek figyelmét, hogy rákot okozhat. Igaz, az is csak nagyobb mennyiségben fogyasztva.

Nyitókép: Pixabay

 

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Andilla
2023. szeptember 07. 16:42
Tök jó lehet az amúgy is tök egészséges és környezetbarát kólát olyan szívószálon keresztül szürcsölni, ami megpuhul és rostjaira hullik szét az ember szájában, és olyan az íze, mintha fűrészport szopogatna az ember. Egyébként én fém szívószálat használok teához meg kávéhoz, mert úgy sokkal kevésbé színezi a fogakat. Fogászati meggondolásokon kívül érvényes indokot nem látok arra, hogy valaki miért nem rendesen iszik pohárból, ha már egy kisbaba is ügyesen tud.
Akitlosz
2023. augusztus 26. 19:22
Aszpartamot szívószállal az igazán durva, a hatások összeszorzódnak és már agyrákot is okozhatnak.
kizokkentido
2023. augusztus 26. 13:54
A tejfölös doboz tetejéről is sikeresen betílttatták a műanyagtetőt ezek az ostobák, a felhasználók meg pislognak mint hal a szatyorban.
Majdmegmondom
2023. augusztus 26. 13:40
Na, mindig minden rossz! Sebaj, a végén kikötünk az azbeszt szívószálnál...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!