Ejtik a vádakat a Merkel lehallgatásáról valló politikus ellen

2023. november 02. 11:21

Nem szolgáltat több bizalmas információt a katonai hírszerzés az ügyészségnek.

2023. november 02. 11:21
null

Dániában váratlanul ejtették az államtitoksértéssel gyanúsított volt védelmi miniszter és a hírszerzés felfüggesztett vezetője elleni vádat szerdán. A dán főügyész hivatala szerint a katonai hírszerzés (FE) arra a következtetésre jutott, hogy már nem szolgálja az állambiztonság érdekét az, hogy bizalmas információt szolgáltasson a két eljáráshoz.

Ugyanakkor ezek elengedhetetlen bizonyítéknak számítanának, hiányukban pedig nem lehet folytatni a pert Claus Hjort Frederiksen korábbi tárcavezetővel és Lars Findsennel, az FE felfüggesztett vezetőjével szemben – ismertette Jakob Berger Nielsen ügyész. Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter egyetért a megállapítással, ami az eljárások lezárását jelenti – tette hozzá Nielsen.

Az ügyészség Findsen ellen 2022 szeptemberében, Frederiksen ellen pedig 2023 februárjában emelt vádat államtitoksértés címén. Frederiksen a liberális Venstre párt politikusaként 2016-tól 2019-ig töltötte be a védelmi miniszteri posztot.

Findsen 2015 óta vezette az FE-t, de 2020 augusztusában felfüggesztették. Mindketten tagadták az ellenük felhozott vádakat. Tavaly, év elején több dán sajtóorgánum egybehangzóan arról cikkezett, hogy

Claus Hjort Frederiksen Dánia és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) együttműködése kapcsán kerülhetett bajba.

Az együttműködést a politikus többször megerősítette: 2020-ban, illetve 2021-ben adott interjúkban azt mondta, hogy a dán katonai hírszerzés segített az Egyesült Államoknak lehallgatni német, francia, svéd és norvég vezető politikusokat, köztük Angela Merkel akkori német kancellárt is.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2023. november 02. 17:13
Minden vád elejtve! Milyen disznót??
pipa89
2023. november 02. 11:29
Mondjuk ki! Európa vesztett a második világháborúban! Mára egyértelművé vált ez a tény. Az USA = Róma. A német szuverenitás irrealitás, ahogy Európáé is az. Az amerikai FED-es hadiipari komplexum az Európai Unió vezetésén át egész Európát leigázta! Most pedig szétrobbantja a szabad eurázsiai kereskedelmet a generált konfliktusokkal és felépített proxiháborúival. Németország nincs. Elveszett. Elbukott. Franciaország is. Lengyelország is. Európát bedarálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!