Egyre kevesebb az olasz importbor

2015. július 13. 22:10

Negyedére-ötödére eshet vissza idén a 2011-eshez számokhoz képest a regisztrált olasz eredetű folyóbor-behozatal a NAV friss számai szerint. Június 1-ig 109 ezer hektoliter bor jött hazánkba Olaszországból, 2011-ben egy év alatt több, mint egymillió hektoliter.

2015. július 13. 22:10

Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő- bor- pálinka albizottságának utolsó legutóbbi ülésén a NAV által közölt adatok szerint 2011-ben 1 millió hektolitert meghaladó mennyiség volt az import, 2012-ben a 700 ezer hektolitert haladta meg ez a mennyiség, és 2013-ban 520 ezer hektoliter, 2014-ben 374 ezer hektoliter. Idén a június 1-jéig terjedő időszakban 109 ezer hektoliter mennyiségű olasz bor behozatalát regisztrálta a statisztika. Ez csökkenő tendencia a lédigbor-behozatalban.

Ide tartozik az a múlt heti hír is, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azt kéri az olasz bort esetlegesen importáló pincészetektől, hogy zároljak olasz eredetű készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról, az Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt. Ennek oka, hogy az olasz Cantine Brusa borászat (az egyik legnagyobb olasz borászat, amely több hazai importőr beszállítója) készleteit, az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a cég ellen. A vizsgálat jelenleg is tart.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!