Aggódhat Biden? – Érdemben lassult az amerikai gazdaság

2024. január 28. 17:43

Ugyan a vártnál jobb lett a negyedik negyedéves adat, az előző évhez viszonyítva érdemben lassult az amerikai gazdaság növekedési üteme.

2024. január 28. 17:43

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzőjének írása 

A tavalyi negyedik negyedévben az USA gazdaságának a teljesítménye az elemzői várakozásoknál érdemben kedvezőbben alakult az előzetes adatok szerint. Az angolszász országokban elterjedtebb évesített negyedéves növekedés a tavalyi év utolsó 3 hónapjában 3,3 százalékot tett ki, miközben az elemzők ennél jelentősebben kisebb, 2,0 százalékos bővülést vártak.

A növekedési ütem ugyanakkor ezzel együtt is érdemben lassult a harmadik negyedéves 4,9 százalékról.

A bővüléshez minden főbb felhasználási tétel hozzájárult: a fogyasztás 2,8, a beruházások 2,1, míg a kormányzati kiadások 3,3 százalékkal nőttek, így e három tétel hozzájárulása 1,91, 0,38 és 0,56 százalékpontot tett ki. De a nettó export hozzájárulása is számottevő, 0,43 százalékpont volt annak köszönhetően, hogy amíg a kivitel 6,3 százalékkal emelkedett, addig az import csupán 1,9 százalékkal. A negyedik negyedévben éves alapon a gazdaság teljesítménye 3,1 százalékkal nőtt, ami gyorsulást jelent a harmadik negyedéves 2,9 százalékhoz képest. 

Így 2023 egészében az USA gazdasága 2,5 százalékkal növekedett a 2022-es 1,9 százalék után. Éves szinten a növekedés fő motorja a 4,0 százalékkal bővülő kormányzati kiadások, valamint a 2,2 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás volt, de érdemi hozzájárulása volt a nettó exportnak is, köszönhetően annak, hogy amíg az import 1,7 százalékkal visszaesett, a kivitel 2,7 százalékkal növekedett. Visszafogta ugyanakkor a bővülést a beruházások csökkenése, itt éves szinten 1,2 százalékos mérséklődést mértek. Vagyis a szigorú kamatkörnyezet hatása megjelent, azonban nem a korábban várt mértékben, és a fogyasztásra gyakorolt hatása is csak enyhe lehetett az adatok alapján. 

A vártnál erősebb negyedik negyedéves növekedés azt mutatja, hogy a Fed által 2007 óta alkalmazott legszigorúbb kamatszint nem mérsékelte érdemben a gazdaság teljesítményét, az a magas kamatszintek és a megdráguló hitelezés ellenére is tovább bővült. 

Az adat várhatóan óvatosságra inti a Fedet a várható kamatpályát illetően, mivel a gazdasági aktivitás fennmaradása kockázatot jelent az infláció 2,0 százalékos jegybanki célhoz való visszatérése kapcsán. 

Emiatt most már szinte biztosra vehető, hogy márciusban nem kerül sor kamatcsökkentésre, ezt eddig is inkább csak a befektetők várták, a jegybank nem kommunikálta. Ennél nagyobb a valószínűsége a júniusi vagy akár még későbbi első kamatvágásnak, illetve annak, hogy az idén csak a decemberben kommunikált 3 kamatcsökkentésre kerül sor.

 

Kapcsolódó:

 

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. január 30. 08:30
Ugyan már! Az amcsi gazdaságnak csak a gyorsulása lassul. Bezzeg a mienk, majdnem elértük a COVID előtti mutatókat, kivéve a forint árfolyamot.
Batman007
2024. január 28. 23:23
Az USA ban nem a termelésen hanem az államadósság növekedésén alapul a GDP bővülése. Hajvágás, foghúzás pizza futárkodás kaszinó masszázs és hasonló szolgáltatásokból jön össze a növekedés.
B_kanya
2024. január 28. 21:17
recipkoki 2024. január 28. 18:07 "Mint a hülyegyerek a társaságban. Mikor produkálja magát, de hiába." Aha. Mindig a legkreténebb bizonygatja a leghosszabban, miért kretén.
monuskaroly
2024. január 28. 19:32
Talán egyszer megtudjuk mire képes az USA gazdasága akkor, amikor nem a világot rabolják ki, nem vesznek meg politikusokat ( lásd EU) és nem robbantanak ki háborúkat világszerte!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!