Zűr a feltörekvő piaci paradicsomban

2013. július 30. 13:28

A külső deficit finanszírozása és a komoly leértékelődés elkerülése érdekében a kamatokat emelni kell, vagy magasan tartani.

2013. július 30. 13:28
Nouriel Roubini
Világgazdaság Online

„Ezeknek az országoknak más gyengeségeik is vannak: magas fiskális deficit, cél feletti infláció, stabilitási kockázatok (ami nem csupán a törökországi vagy brazíliai zavargásokat magyarázza, de az indiai politikai, illetve a választási rendszerrel kapcsolatos bizonytalanságokat is). A külső deficit finanszírozása és a komoly leértékelődés elkerülése érdekében a kamatokat emelni kell, vagy magasan tartani. A nagy ikerdeficittel küzdő, makrogazdasági szempontból sérülékeny feltörekvő országok így pénzpiacaikon és növekedési rátájukat tekintve is lefelé ható nyomással szembesülnek.

Ezek a tényezők magyarázzák tehát, hogy a BRICS-országok többségében és sok más feltörekvő piacon miért lassult a növekedés. Vannak ciklikus tényezők is, az államkapitalizmus, a kínai hard landing vagy az árupiaci szuperciklus vége azonban inkább strukturális jellegű. Emiatt több feltörekvő piaci országban a következő évtizedben lassabb lehet majd a növekedés, mint az elmúlt tíz évben volt – és csökkennek azok a túlméretezett hozamok is, amelyet a befektetők ezeknek az országoknak az eszközein (devizákon, részvényeken, kötvényeken, árupiaci termékeken) elértek.

Természetesen a jobban irányított feltörekvő piaci gazdaságok némelyike továbbra is gyors növekedést mutathat. De a BRICS-országok közül több – más feltörekvő gazdaságokkal egyetemben – meglehet, hogy erős falba ütközik, és ez a növekedésre és a pénzügyi piacokra is súlyos csapást mér.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dodóbá
2013. július 30. 18:08
Nesze semmi fog meg jól. Valószínüleg lasabb lesz majd a növekedés, ha sz@rul csinálják, de ha jól akkor mégiscsak. Többségében, némelyike továbbra is, lehet, elképzelhető, talán.... A lényeg hogy magasabb kamatot kéne "gyártani".
puszika
2013. július 30. 17:36
Ahhh!Ez a ballibák közgazdasági Istene? Kíváncsi lennék, egy jobber közgazdának mi a véleménye ugyanezekről a kérdésekről/ha prof. akkor meg pláne/.
brabant89
2013. július 30. 14:23
"Hasonlóan lelassult több más, korábban ütemesen bővülő gazdaság is, többek között Törökország, Argentína, Lengyelország vagy Magyarország." A magyar gazdaság már pár éve nem bővül ütemesen. Nem kever össze bennünket valakivel Roubini?
Az új MSzP: KMP!
2013. július 30. 13:36
ez kérem a nyugati közgazdászprofesszor-színvonal meg a krugman meg a friedman meg a többi szar
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!