MSZP: Tarlós vonja vissza szégyenletes döntését!

2013. május 30. 18:26

Az MSZP követeli, hogy vonják vissza azt a döntést, amelynek értelmében közterület viseli majd Budapesten Tormay Cécile írónő nevét.

2013. május 30. 18:26

A fideszes Tarlós István és a Fidesz-KDNP, szoros kötelékben a Jobbikkal újra egy antiszemitáról nevezett el közterületet Budapesten” – írta az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében az MSZP fővárosi frakcióvezetője. Horváth Csaba közölte: Tarlós István „pontosan tudta, hogy kiről van szó, ennek ellenére tettét szándékosan követte el”.

A politikus közleményében „garanciát vállal” arra, hogy Budapesten Tormay Cécile nevét sem utca, sem tér, sem más közterület nem fogja viselni a jövőben. „Figyelmeztetem Tartós Istvánt, hogy vagy most visszavonja ezt a szégyenletes döntését, vagy legkésőbb 2014-ben nélküle teszi ezt meg az MSZP” – fogalmazott.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön kezdeményezte a Tormay Cécile-lel kapcsolatos döntés újratárgyalását. A főpolgármester az önkormányzati törvényre hivatkozva kéri az újratárgyalást, a jogszabály ugyanis kimondja, hogy ha a polgármester a képviselő-testület döntését a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, ugyanazon ügyben egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt tárgyalást. A főpolgármester az elnevezésről állásfoglalást kér a Magyar Tudományos Akadémiától. A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy II. kerületi, eddig névtelen közterületet nevez el az írónőről.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön megdöbbentőnek nevezte, hogy az első zsidótörvény hatálybalépésének 75. évfordulóján Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapesten, és arra kérték a főpolgármestert, vonja vissza a döntést. A Mazsihisz közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki antiszemita nézeteit nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották „a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai”.

A Zsidó Világkongresszus elnöke csütörtökön „megdöbbenésének” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi önkormányzat utcát kíván elnevezni Tormay Cécile „nacionalista” és „nyíltan antiszemita” írónőről. „Az Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának egyik tagja által vezetett budapesti önkormányzatnak ez a döntése kérdésessé teszi azt a zsidó közösségnek adott ígéretet, amely szerint a magyar hatóságok erőteljes harcot folytatnak majd az antiszemitizmus ellen” – hangoztatta Ronald S. Lauder.

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atisz
2013. május 31. 09:31
Ha Tarlós ebben is meghátrál, mint a szovjet obeliszk eltávolításának ügyében, akkor sok szavazatot fog legközelebb veszíteni. Tormay Cecile nem izraeli, hanem magyar írónő volt. Az antiszemitizmusa tény, de az alapok amiken az nyugodott szintén indokolt. Több történelemórát az SZDSZ-nek!
tevevanegypupu
2013. május 31. 09:07
Tarlos ha visszavonja, akkor ugy vonul be Budapest tortenelmebe mint gyava, megalkuvo, ketszinu tokfej.Es ha ez lehetseges, hogy egy Nobel-dijra jelolt ironorol ne lehessen elnevezni Magyarorszagon egy kozteruletet azert mert megirta az igazat a 19-es zsidokrol, akkor valoban kereszteljek at Budapestet Judapestre. Sot talan vissza kellene allitani a munkaorseget is, Zoltay elvtars meg nagyon jol emlekezhet a mukodesi szabalyzatokra..ugy is mint a Mazsihisz tiszteletre melto elnoke..
hakos
2013. május 31. 08:16
Már kezd vicces lenni, hogy a WJC elnöke azzal foglalkozik, hogy kiről neveznek el utcát Magyarországon. Marha jó dolga lehet a világ zsidóságának, ha még erre is futja az idejükből.....:)))) Elképzelem, hogy mondjuk Magyarország is elkezdene tiltakozni a szomszédos országoknál, minden magyarellenes személyről elnevezett utca miatt.:)))))))) Egyébként Tormay tényleg nagyon jó író, érdemes lenne néhány kötetet küldeni Laudernek, hadd olvasson valamit tőle.....:))) Egy kérdés: Kossuthnak és Széchenyinek is voltak antiszemita megnyilvánulásai, nem kéne ellenük is tiltakozni???
szalámis hegedű
2013. május 31. 08:11
Miután osztotta a zsidók „bujaságáról” való előítéletet, miszerint „[a] héber nép története, az Ószövetség, a Talmud és a világ különböző nyelvein megírott zsidó irodalom, és minden, ami a judeai néptől származik, túláradó érzékiség” (II. 204.), könnyen juthatott odáig, hogy a baloldalt (a liberálisokat, szociáldemokratákat, kommunistákat) a zsidókkal azonosítsa. Így válhatott meggyőződésévé, hogy a Tanácsköztársaság képviseletében fellépő emberek, azaz tehát „zsidók” szexuálisan is megrontják a „magyarokat”: „Laza erkölcsű betegek és gyilkosok... A leányinternátusok hálószobáiban fiatal zsidó tanítók alusznak, hogy a kis leányok megszokják a férfi jelenlétét. A közös fürdőkbe zsidó orvostanhallgatók kísérik a leánygyermekeket, hogy a feleslegessé vált tartózkodást nevetség tárgyává tegyék.” (II. 122.) Életrajza ismeretében megoldhatatlannak tűnő szexuális problémája olyan egzaltált megfogalmazásra ragadtatta, amely a kor igencsak bőséges antiszemita irodalmában is páratlan: „Egy dagadt szemű, puha nagy varangy, egy szimatoló dögkeselyű, egy kéjgyilkos, egy fekete hiéna... Hideg, alattomos emberkínzók, terheltek, vérdühben fertőzők, sadikus degeneráltak, hatalmi tébolytól püffedt arcok, félhülyék és egész gonosztevők, szinte elevenen feloszló koponyák. Mintha fegyházból és tébolydákból jöttek volna elő, a [zsidó] népbiztosok...” (II. 207.) Származása önmagában is a zsidósággal szembeni előítéletes gondolkodásmód elsajátítására predesztinálhatta: legtöbb dzsentri sorstársa, sőt az arisztokrácia számos tagja is, akikhez Tormay Cécile felemelkedni vágyott, a tizennyolcadik század végétől Magyarországon – épp a nemesség kereskedelemtől-ipartól való vonakodása következtében – jelentős számban megtelepedő zsidó polgárságot tette felelőssé a nemesi osztály hanyatlásáért. Esetében azonban nem csupán az egzisztenciájában fenyegetett, önreflexióra képtelen dzsentri szükségszerűen irracionálissá váló gondolkodásmódja vezethetett a zsidógyűlölethez, hanem minden bizonnyal női mivoltában való meghasonlottsága is: a férfiak iránti, leplezett ellenérzéseit a zsidók elleni gyűlöletté transzformálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!