Kulturális intézményeket zár be a balos józsefvárosi vezetés

2021. január 23. 08:00

Az SZFE tartott kultúranapi rendezvényt a Józsefvárosi Galéria épületében, miután a Pikó András vezette VIII. kerületi önkormányzat bejelentette: bezárja az intézményt, így a galéria maga már nem tudott ünnepelni. Pikóék bezárják a nevetséges összegből működő, de a világon egyedülálló Zászlómúzeumot is. Megkérdeztük Erőss Gábor alpolgármestert, miért, és idézzük a volt fideszes városvezetőket is.

2021. január 23. 08:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Már nem tarthatta meg a kultúra napjára tervezett rendezvényt a Józsefvárosi Galéria, a VIII. kerület egyetlen teljes mértékben önkormányzati fenntartású galériája, mivel Pikó András baloldali polgármester (akinek kultúráért felelős helyettese Erőss Gábor) bezárta az intézményt, mint arról az intézmény Facebook-posztjában is hírt adott. A galéria épületében január 22-én, pénteken az SZFE-sek tarthattak kultúranapi rendezvényt.

Józsefvárosnak ezentúl nem lesz kerületi fenntartású kulturális intézménye.

A galéria igazgatója, Szabó Erzsébet úgy fogalmazott posztjában: „Az okok érthetetlenek, hiszen a kerület költségvetésének fél százalékát sem teszik ki a mi kiadásaink, cserébe értéket teremtettünk, tehetséges művészeknek megjelenést biztosítottunk és nagyszerű közösséget hoztunk létre. Évekkel ezelőtt szinte a nulláról építettük újjá a galériát, az akkori vezetés minden támogatást megadott ehhez. Most vége. Bármi nemű előzetes egyeztetés nélkül kerülünk utcára, ám nem magunkért aggódunk, hanem azokért, akik szerették a galériát, akiknek fontos a kultúra, akik velünk együtt hisznek abban, amit csináltunk. Az időzítést szimbolikus és bántó. Bármelyik politikai kurzus vonja meg a támogatást a kultúrától, azt rossz szemmel nézzük, mert abban hiszünk, hogy a kultúra értéket, közösséget, erőt hoz létre, gyökeret és jövőt is ad mindenki számára. Most a baloldali kurzus vonta meg, rossz szemmel nézzük. Mást ígértek.” 

A galéria a hetvenes években jött létre, 2013-ban pedig felújította az önkormányzat. Azóta a lapunknak nyilatkozó Mónus Viktor művészeti munkatárs, maga is képzőművész, legalább száz kiállítást installált a galériában. Mint mondja: személyesen tartott tárlatvezetést Erőss Gábornak, a galériát megdicsérték mint az önkormányzati cégcsoport legjobban működő divízióját, karácsonykor pedig némi jutalmat is kapott az intézmény nyolc munkatársa. 

A dicséret és a prémium után azonban jött a hátba döfés – mondja Mónus, akinek egyébként nincs kedve pártpolitizálni. A galéria költségvetése az önkormányzati költségvetés fél százalékát tette ki.

– épp ezért a hír „sokkolta” őket; a művészeti munkatárs „sunyinak” tartja a lépést.

A galéria a József körút 70. alatt működött, és itt bérelt helyiséget a Magyar Napló könyvesbolt is – úgy értesültünk, valószínűleg annak is mennie kell majd, ami arra utalhat, hogy Pikóéknak a reprezentatív elhelyezkedésű ingatlanra van szükségük. 

Az önkormányzat bezárta a világ egyetlen, a világ országainak lobogóit bemutató zászlómúzeumát is, Balogh László gyűjteményét, amelynek költségei még alacsonyabbak voltak: egy pince fenntartása, illetve két ember bére jelentette költségeket. A múzeum a galériával szemben, a József körút 68. alatt működött. A zászlógyűjtemény Balogh László életműve, egy életen át művelt szenvedélyének eredménye. A múzeum 2020-ban volt 25 éves. A telephely az önkormányzaté, a pénzt az önkormányzat adta hozzá, a zászlók viszont magángyűjteményt képeznek. 

Erőss Gábor lapunk kérésére a következőképp indokolta a bezárásokat: „A kerületben Kocsis-csomagnak hívjuk azt a kormányzati elvonás-cunamit, ami még az átlagosnál is jobban sújtja az egyébként is nehéz sorsú Józsefvárost. December 20-án, miután a helyi iparűzési adó elvonását is bejelentette a kormány, már kétmilliárdos működési hiánnyal kellett szembenéznünk (és akkor még nem beszéltünk az Országgyűlés által a kerületi lakás-, óvoda- és bölcsődefelújításra megszavazott, majd a Kormány által visszavont fejlesztési forrásokról). Tehát összeadódnak a különböző kormányzati elvonások és a járvány gazdasági hatásai. Ezért kell olyan költségvetést összeraknunk 2021-re, amely biztosítja, hogy a törvényben előírt kötelező feladatainkat – óvodák, bölcsődék, szociális ellátás, idősgondozás, köztisztaság és így tovább – el tudjuk látni biztonságosan. Kultúráért felelős alpolgármesterként nekem igazán fájdalmas ez a döntés, és természetes, hogy az érintett munkatársak ránk haragszanak – miközben fontos látni, hogy ki az, aki ezeknek a döntéseknek a meghozatalára kényszerített minket: a kormány. Ami a terveinket illeti: a járvány miatt ezek az intézmények egyébként sem látogathatók már hosszú ideje, de amint a szükséges források újra rendelkezésre állnak, elkötelezettek vagyunk az intézmények működésének helyreállítása mellett. Éppen ezért nincsenek is alternatív terveink a József krt. 70-nel: reméljük, hogy gyengül a kormányzat fojtogató szorítása, és a Józsefvárosi Galéria újranyithat majd, ugyanitt. A Zászlómúzeum vezetőjével pedig épp tegnap beszéltem hosszan; az egy egészen egyedülálló hely, különleges helyi érték, és elkötelezettek vagyunk, hogy – bár a múzeum működtetésére idén a kormányzati megszorítások miatt nincs forrás – a gyűjtemény állagmegóvásához szükséges feltételeket biztosítsuk.”

Kocsis Máté volt józsefvárosi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Facebookon így kommentálta a történteket: „Ma van a magyar kultúra napja. Idén szomorú órák ezek a Józsefvárosban, mert a baloldal éppen most számolja fel a helyi kulturális életet. Az új vezetésnek jut idén is 200 millió a megemelt politikai költségekre és a tanácsadó haverokra, de nem jut 50 millió az egyetlen kulturális intézményre.”

Sára Botond volt kerületi polgármester Facebook-posztjában azt írta: sajnos nincs ok a kultúranapi ünneplésre, mivel „végtelenül szomorú ajándékot kapott Józsefváros Pikó Andrástól: bejelentette, hogy a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési központ mellett bezárja kerületünk két saját kulturális zászlóshajóját is, a Józsefvárosi Galériát és az egyedülálló gyűjteményt őrző Zászlómúzeumot. A bezárások hivatalos oka, miszerint a kormányzati elvonások miatt nincs pénz a működtetésükre, szimplán hazugság és elfogadhatatlan.”

Felidézte, a kerület irányítását 13 milliárd forinttal adta át Pikó Andrásnak, ő befagyasztotta a fejlesztéseket, nem kapnak támogatást a társasházak, nem fordít elegendő pénzt a közbiztonságra, ígéretével szemben nem duplázta meg a köztisztasági kiadásokat, elbénázta és nem fejezte be a káptalanfüredi tábor felújítását sem. „Ezeknek a pénznek valahol lennie kell! A három intézmény működtetése összesen 138 millió forint, azt állítja erre nincs pénz, miközben persze van forrás a 150 millió forinttal megemelt politikai költségekre, a 200 milliós homályos részvételi költségvetésre, 60 millió forint törvénytelen, korrupciógyanús közbeszerzések után fizetendő bírságra, több tízmilliós tételek ügyvédekre, tanácsadókra, közvélemény-kutatásokra… és még sorolhatnám.” – írta Sára Botond.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borossy
2021. január 24. 13:23
Érdemes lenne áttekinteni, hogy mi történt (milyen fejlesztések, beruházások, más, a lakosság életét könnyítő intézkedések) azokban a kerületekben és városokban, ahol a balliberálisok hatalmon vannak immár 15 hónapja. Ezt a pontos leltárt a választóknak tudniuk kell a parlamenti választás előtt.
zuriktodor
2021. január 24. 12:54
ostoba férgek. de gondolom a kommunista gyűjtőt, az aurórát megóvják.
fatman
2021. január 23. 19:51
mér kellett bezárni, kötsög? át is lehetett volna alakítani hajléktalanszállóvá, bazd+
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. január 23. 18:54
Tanulják csak a nyomorult pestiek mi történik ha zsidóra szavaznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!