Új kiegyezés kell

2013. augusztus 27. 09:01

Az élet ülteti a tárgyalóasztalhoz a bankokat és a kormányt a héten.

2013. augusztus 27. 09:01
Szabó Anna
MNO

A politikai porondon a neoliberális Bajnai-vonal a leginkább bankpárti, ők már most a pénzintézetektől »elvett« profitot kérik számon a kormányon. Ez is egy nézőpont. A szocialistáktól eddig arra futotta, hogy lerázzák magukról a felelősséget, holott a 2004-től 2009-ig tartó devizahitel-felfutás alatt mintha ők lettek volna kormányon, sőt, ők jelölték ki a pénzügyi felügyelet roppant elnéző elnökét is. Tehetetlenségük bizonyos szempontból érthető: most jóval inkább a hatalmi pozíciókért folytatott harc köti le őket. A Jobbik pedig eddig is csak a problémafelvetésben jeleskedett, működőképes megoldási javaslatot a gazdasági szakpolitikusuktól, a rendőri közelharci kiképző Volner Jánostól még nem nagyon hallottunk. Mondjuk az LMP-től sem, de ez sovány vigasznak sem elég.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. augusztus 27. 11:43
Szándékosan nem mondanak megoldási javaslatokat, nehogy a kormány ellopja az ötleteiket, nem-e? Ismerős valahonnan?
bigyomail
2013. augusztus 27. 10:50
A szerző vagy Bajnai programjával, vagy a neoliberális gazdaságpolitikával nincs tisztában. Amúgy meg miért a kormány a felelős a devizahitelekért? Hány devizahitelt adott a kormány a polgároknak? A polgároknak a bank adott hitelt, amit azok maguktól önként vettek fel. Ehhez a kormánynak nem sok köze van. A bajok úgy is ott kezdődtek, kezdődnek, amikor ebbe az állam elkezd beleszólni. Abban azonban igaza van,. hogy a pártok nem látják a megoldást. Ez persze abból adódik, hogy az államnak ebben a kérdésben alapesetben nincs tennivalója. Így persze sok lehetősége sincs.
Zokni
2013. augusztus 27. 10:35
"...2004-től 2009-ig tartó devizahitel-felfutás alatt mintha ők lettek volna kormányon..." - írja "k." Szerző. De mintha az akkori ellenzéknek "gazdálkodó" Járai, mint MNB elnök alakította úgy a kamatokat, hogy a bankok a devizahitelezés felé orientálódjanak. Arról nem is szólva, hogy Orbán mindenre a legjobb megoldást ígérte, például, hogy prosperálni fog a gazdaság, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy beveszik az országot az Euro-övezetbe, és akkor egycsapásra megoldódik minden devizahiteles-bajunk. Ráadásul ehhez még odaadtuk neki azt 3000 milliárd Ft megtakarításunkat, hogy fedezze a ktg-eit. Nem történt volna meg? Az nem lehet igaz. De akkor most mi a baj?
Hőhe
2013. augusztus 27. 09:42
Mondjuk nem értem, hogy a magyar gazdaság egészét gúzsba kötő probléma taglalásakor miért kell Volner Jánost behúzni a cikkbe negatív felhanggal. Az egyik legnormálisabb parlamenti képviselő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!