A francia tévé a választás estéjén

2014. május 27. 08:25

Szégyellték nagyon mások is, a Nemzeti Front kivételével mindenki, a teljes politikai elit, jobb és bal, nagy és kis pártok képviselői egyaránt.

2014. május 27. 08:25
Lángh Júlia
Galamus

Szégyellték nagyon mások is, a Nemzeti Front kivételével mindenki, a teljes politikai elit, jobb és bal, nagy és kis pártok képviselői egyaránt. Órákig néztem ezt a pszichodrámát, a francia 2-es televízió stábja nagyon tudja, hogy kell jó választási műsort csinálni. Válság- és vereséghangulat a stúdióban. Egy nagy üvegasztal körül ülve (amelynek az üveglapján kinagyítva látszik az éppen beszélő képe) sorra kérdezik a fejeseket, mit éreznek most, Juppé, Bayrou, Fabius, Copé, Fillon, Dati stb., minden oldalról, minden pártból, gyomorszájütést kapott az ország, összeomlás, dráma, skandalum, romhalmaz, szégyen…

Mindenki arról beszél, hogy önvizsgálatot kell tartani, megkeresni az okokat (ezeket részben egymásban, pontosabban a másikban találják meg), és gyökeresen változtatni. De hogy miben és hogyan, az még messze nem világos, mindenesetre mindenkinek másképpen. Azt is megemlíti mindenki, hogy a változtatás Európára is ráfér, van annak oka, miért nem szeretik oly sokan. Szóval: reformálni, változni, újítani. Másképp csinálni, mint eddig. Ehhez másképp is gondolkozni, újragondolni mindent, eszméinket, értékeinket...

El sem tudom képzelni, hogy ezek az emberek és ezek a szervezetek, akik és amelyek eddig úgy csinálták, ahogy, most az identitásukra mért pofontól megváltoznak, nagy hirtelen magukba szállnak, megújulnak, másmilyenek lesznek, mint eddig. Ezt mások sem hiszik, néhány kisebb, helyet kereső párt emlegeti is, hogy milyen régóta terpeszkednek a nagy pártok a hatalomban, radikális újítás kell, most jöjjenek ők, a kisebbek, ők majd jobban csinálják. Ezt mondta a zöldek képviselője, és ezt emlegette Rachida Dati is (meg kell említenem, pedig ez nagyon nem píszí, hogy igen csinos volt, puszta látványa szívderítő színfolt), a közép, jobbközép UDF (giscardista) képviseletében, alapító tagjaként a Modemnek (Demokratikus Mozgalom), és azt hiszem Bayrou is, a pártszövetség elnöke, aki a választási törvény megváltoztatását követelte, amit egyébként mások is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Crüwel
2014. május 27. 14:58
A választók ,de sokkal inkább a nem választók az ön és (magyar,európai) elvtársai gondolkodás módjára adtak választ tisztelt hölgyem.
Peter8811
2014. május 27. 14:42
Julis néni volt egy ilyen régi Francia közmondás: A forradalom felfalja gyermekeit, mint a panamai Bokros reformnyugdíjas a tűzifaárát!
OberEnnsinnen
2014. május 27. 14:38
Hiába taroltatták a választások előtti hétvégén Conchitát, ez a barom Júrópa nem vette az adást... Hát volt ilyen a múltban, Júlia?
Peter8811
2014. május 27. 14:37
Nem arról volt szó, hogy a Galamus innentől kezdve gyászzenét fog sugározni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!